Menü Bezárás

Földrajz

Zalkod fekvése:

A Bodrogközben,annak is a Délnyugati részén fekszik. A Bodrog bal és a Tisza jobb partján. A tájegység legdélebbi és egyben legnyugatabbi önálló települése a Bodrogzug nála délebbre, illetve nyugatabbra eső -lakatlan-részei már a Bodrog jobb partján fekvő Bodrogkeresztúrhoz és Tokajhoz tartozó külterületek.


Szomszédos települések:

Észak-kelet felől Viss, Kelet felől Kenézlő, Dél-kelet felől Szabolcs, Dél felől Tímár ( utóbbi kettő a Tisza tulsó partján) Dél-nyugat felől Bodrogkeresztúr, Nyugat felől Bodrogkisfaud, Észak-nyugat felől pedig Olaszliszka


Zalkod megközelítése:

Zalkod zsáktelepülés, a tiszai vizitúra útvonalakat leszámítva csak közúton érhető el Kenézlő központján keresztül.. Nyugati, mezőgazdasági hasznosítású külterületei és Tímár között igény szerint komp közlekedik.

Közúton Zalkod az alábbi útvonalon közelíthető meg.

Miskolctól a 37-es főúton Sárospatakon keresztül majd Kenézlőn át vagy Tokaj felöl Balsán át a réven Kenézlőn keresztül.


Éghajlata:

Zalkod község éghajlata mérsékelten meleg, közel áll a mérsékelten hűvöshöz. A folyók különösen a Tisza közelsége miatt időként magas talajvizű terület. Mocsaras, fokozottan árvízveszélyes. Természetes növényzete az észak-alföldi flóra járásának felel meg.